gatanje

Gatanje

Svako gatanje i proricanje predstavlja otkrivanje događaja vezanih za prošlost, sadašnjost u budućnost. Na svetu svi narodi imaju specifična ukorenjena verovanja, a samim tim i vekovima prenošena  znanja koja se odnose na gatanje i njegovu primenu. U davnim vremenima ova praksa odnosila se na otkrivanje svega onoga što bi moglo biti od važnosti za poljoprivredu, lov, ribolov, useve, ratove, primirja, ljubav, zdravlje.

U drevnim religijama Egipta, Grčke, Rima gatanje i proricanje je imalo specifičnu formu u kojoj je glavna bila komunikacija sa mnogim božanstvima u čemu su sudelovali mudraci i sveštenici tog vremena. U Kini se praktikovao I Ching knjiga mudrih saveta gde bi proročanstvo moralo da bude ispravno protumačeno.

Delfi (Δελφοί) proročište koje je bilo posvećeno bogu Apolonu (Απόλλων) bilo je jedno od najvažnijih u Grčkom svetu. Iako je tada bilo prisutno gatanje, proroštvo je ipak bilo jedno od najraširenijih. Naime, ono se sastojalo od dobijanja odgovora  bogova kojima su prethodili specifični rituali na određenim mestima. Ali jedno od najpoznatijih svetilišta bilo je posvećeno Apolonu, gde je proročica Pitija (Πυθία)  tumačila sudbinu.

Svi hramovi predviđeni da se dobije neko gatanje ili proricanje bili su posvećeni različitim bogovima.  Tada su rituali bili dosta jednostavni i sastojali su se od tumačenja bačenih kocki od strane vidovnjaka.

Gatanje je igralo važnu ulogu

U tadašnjim drevnim kulturama gatanje je igralo važnu ulogu u donošenju mnogih odluka, posebno onih političkih.

Egipćani su bili poznati po praktikovanju jedinstvenih proricanja u cilju dobijanja korisnih saznanja o sadašnjoj situaciji i želji da se dobije pomoć koja će promeniti okolnosti na bolje. Smatra se da su drevna egipatska proročanstva do danas ostala jedan od najvažnijih i najmoćnijih izvora mističnog znanja.

Srednji vek je bio poznat po okultnim naukama, a ova divinacijska praksa imala je svoja tri glavna predstavnika -magiju, alhemiju i astrologiju. U to vreme mnogi praktičari ovih disciplina bili su sposobni da prepoznaju mnoge tajne prirode uz pomoć okultizma. Astrologija i gatanje kroz horoskop u to vreme bili su idealni načini da se predvidi karakter osobe i tok njene sudbine.

Svako gatanje smatra se starim koliko i samo čovečanstvo

Divinacijska umetnost proricanja još od davnih vremena pronašla je svoje puteve u otkrivanju  poznavanja sudbine. Počevši  još od drevnih proroštva nastalih u hramovima, preko tumačenja posebnih astroloških knjiga, karti, zvezda, sve do gledanje simbola u šoljici kafe. Svako gatanje smatra se starim koliko i samo čovečanstvo, a uspešno dešifrovanje simbola i znakova je sposobnost prepoznavanja onoga što dolazi u budućnosti.

Kada je reč o vrstama gatanja, navešćemo neka od najpoznatijih:

– Gatanje u karte. Na osnovu dobijenih kombinacija i simbola otkrivaju se odgovori vezani za prošlost, sadašnjost i budućnost.

– Gatanje u dlan. Poznato kao hiromantija, ovo gatanje se bazira na čitanju linija dlana, tumačenju oblika ruke, dlana i prstiju.

-Gatanje u koske životinja. Oznake i simboli koji bi se pojavili na kostima životinja korišćeni su kao znaci po kojima se tumačila budućnost.

-Gatanje u kristalnu kuglu. Jedan od poznatih načina predviđanja budućnosti u kojoj su vizije i intuicija od velikog značaja.

– Gatanje u zvezde. Poznato kao astrologija omogućava otkrivanje svih osobina, karakteristika, potencijala osobe i dominantnih planetarnih uticaja na život.

– Gatanje u pasulj. Ovo gatanje ima dugu istoriju na području Evrope, a bacanjem zrna na sto dobija se određeni broj gomilica u kojoj svaka daje odgovore za određenu oblast.

-Gatanje u listiće čaja. Spada u specifičnu umetnost proricanja ima svoje korene na Bliskom Istoku i bazira se na čitanju listića čaja, odnosno, dobijenim simbolima.

-Gatanje u kafu. Najjednostavniji i najrasprostranjeniji način u kome se tumače različiti simboli i znakovi važni za život osobe.

-Gatanje sa svećama.  Zanimljiva metoda u kojoj se na osnovu plamena upaljene sveće i njihovog oblika tumače odgovori na pitanje.

Gatanje sa zrnima kukuruza. Kao i mnogim drugim metodama proricanja, gatanje sa zrnima kukuruza zasnivalo se na  bacanju zrna po belom platnu, a na osnovu dobijenih pozicija dešifrovali su se odgovori.

-Gatanje sa kockicama. Smatra se najstarijim oblikom divinacije koje je služilo za donošenje odluka. Danas uz pomoć dve ili više kockica dobija se odgovor na postavljeno pitanje.

-Gatanje sa viskom.  Tehnika u kojoj se postavljaju pitanja, a visak svojim kretanjem u određenom pravcu daje veoma precizne odgovore.

-Gatanje sa kristalima. Energija svakog kristala u ovoj tehnici može se iskoristiti za dobijanje odgovora ili donošenje odluka.

-Gatanje sa runama. Kao drevni oblik proricanja, rune kroz 24 simbola donose i daju mudre odgovore koji moraju biti protumačeni na pravi način.

Gatanje po snovima. Ovo je oblik proricanja baziran na snovima. U interpretaciji san se koristi kao sredstvo proricanja budućnosti.

Gatanje kao jedan od najtajnovitijih i najmističnijih načina spoznaje sudbine do danas čuva u sebi tradicionalnu drevnu mudrost. Načini gatanja širom sveta se razlikuju, ali suština i svrha ostaju isti – da se na najbolji način otkriju sve tajne čovekove sudbine. Kada je reč o načinima gatanja, tu možemo izdavojiti mnogobrojna (otvaranje runa, karte, gatanje sa kristalima, astrološka interpretacija grafikona, itd). Budući da je tarot vrlo popularna metoda proricanja kroz različita i zanimljiva otvaranja dobijamo odgovore na mnoga pitanja.

Kada osoba kroz ovo gatanje želi veće saznanja o svom životu, tada se najčešće koristi metoda „Keltski krst“  koja je izuzetno korisna, jer daje pregršt važnih informacija.

Tarot otvaranje „Tri karte“ predstavlja jedno od omiljenih širom sveta, jer je ovo najbrži način u dobijanju konkretnih odgovora.

Tarot otvaranje „Mandala“ je idealno za sagledavanje ciljeva, prednosti i otkrivanje svega onoga što ne ide u korist pitača. Ovo gatanje obuhvata pitanja pogrešnih ubeđenja i dostignuća.

Svako novo nadahnuće dobijeno kroz određeno gatanje prikazuje koliko su svi mistični simboli, slike i elementi važni sami po sebi za određivanje budućnosti i sopstvene samospoznaje.

 • Lucija / Kod #136
  Tarot savjetnik je slobodan

  Tarot savjetnik je zauzet

  Tarot savjetnik trenutno ne radi

  Tehnike: SUDBINSKE KARTE, ANĐEOSKE PORUKE

  Broj tel: 0901/640-640
  96 RSD/min

 • Sofija / Kod 80
  Tarot savjetnik je slobodan

  Tarot savjetnik je zauzet

  Tarot savjetnik trenutno ne radi

  Tehnike: TAROT, NUMEROLOGIJA, ASTROLOGIJA, KRISTALOTERAPIJA, DREVNI RITUALI ZA POSAO, FINANCIJE, LJUBAV I ZDRAVLJE

  Broj tel: 0901/640-640
  96 RSD/min

 • Stoja / Kod 31
  Tarot savjetnik je slobodan

  Tarot savjetnik je zauzet

  Tarot savjetnik trenutno ne radi

  Tehnike: KRISTALNA KUGLA, TAROT, VIDOVITOST, VISAK

  Broj tel: 0901/640-640
  96 RSD/min

 • Alba / Kod 24
  Tarot savjetnik je slobodan

  Tarot savjetnik je zauzet

  Tarot savjetnik trenutno ne radi

  Tehnike: TAROT, SUDBINSKE KARTE, CROWLEY, VISAK, MOLITVE, PODIZANJE ENERGIJE

  Broj tel: 0901/640-640
  96 RSD/min

 • Azra / Kod 02
  Tarot savjetnik je slobodan

  Tarot savjetnik je zauzet

  Tarot savjetnik trenutno ne radi

  Tehnike: VISAK, TAROT, VIDOVITOST, LJUBAVNA PREDVIĐANJA

  Broj tel: 0901/640-640
  96 RSD/min